Silloin talloin extraan yksityislennoilla. Niilla tienaa hyvin ja paivat eivat ole kovin raskaita. Haittapuolena ovat tylsyys, yleiset yopymiset kohteessa seka, koska olet ainoa miehiston jasen matkustamossa ja useimmiten myos ainoa nainen, 'intiimimpi' kanssakaynti matkustajien kanssa.

Eraalla venajalle suuntautuvalla lennolla minulla oli vain yksi matkustaja. Keskieurooppalainen mies matkalla Petroskoihin. Mies ei puhunut minulle juuri mitaan. Tarjoiltuani hanelle lounasta, keskittyi han tietokoneeseensa ja mina kirjaan. Saannollisin valiajoin kavin tayttamassa hanen lasinsa. Kallista shamppanjaa. Han tosin joi hyvin vahan.

Lahestyessamme Petroskoita siivosin pantrysta ne vahat tarjoilun jaljet joita lennon aikana oli tullut. Kaadoin pois puoli pulloa kivennaisvetta. Suljin karryt sineteilla ja tyhjensin kahvinkeittimen. Vanhasta tottumuksesta, suuremmalla lentoyhtiolla ja vanhemmilta lentoemannilta opitusta tavasta, saastin puolityhjan shamppanjapullon viimeiseksi poydalle. Juuri ennen laskua menin koneen ainoaan wc:hen ja kaadoin wc istuimen paalla shamppanjan varpailleni. Nylonisten sukkahousujen ollen yha paallani. Tapa on aivan yleinen lentoemantien parissa. Kylma kupliva shamppanja viilentaa ja virkistaa varpaille kaadettuna nimittain valtavasti. Ja juoma menisi alas viemarista joka tapauksessa.

Olin jattanyt oven raolleen. En tarkoituksella. Huolimattomuuttani ehka. Suoristaessani selkani huomasin ainoan matkustajani katseen peilissa. Hanen paikaltaan oli suora nakoyhteys minuun.

Han enka minakaan sanonut mitaan. Kuivasin jalkaterani ja sujautin mustat korkokenkani takaisin jalkaan. Mies katseli yha. Heitin tyhjan pullon wc:n roskakoriin, poyhin hiuksiani ja kavelin takaisin keittioon. Emme puhuneet sanaakaan.

Laskeuduttuamme mies seisahtui keittioon. Han katsoi minua kuin aikoisi sanoa jotain. Kohautti sitten sanattomana olkiaan ja laskeutui portaita alas. Hyvastelin miehen tavan mukaan, asiallisesti.

Miehen noustua hanta odottavaan mustaan autoon kaannyin takaisin keittioon ja kumarruin nostamaan oman laukkuni komerosta. Tunsin kuinka lentajat kumpainenkin astelivat ohitseni ulos. Tarkistin viela ennen poistumistani etta kaikki oli ok. Virrat sammutettu, karryt sinetoitu ja lukossa, seka sahkolaitteiden sulakkeet ulkona.

Yht'akkia tunsin jonkun lasnaolon oviaukossa.

Mies oli tullut takaisin. Seisoi ovensuussa. Kysyi minulta, arasti kuin pikkupoika.

Josko voisi saada sukkahousuni.